Ljusstyrning av LED-lister & LED-strips
Att planera styrning av belysning behöver inte vara svårt!
I denna guide kommer vi försöka beskriva hur du ska tänka vid ljusstyrning och dimring av LED-strips / LED-lister så att ni enklare kan göra rätt val av produkter.
Hur vill du styra ljuset?
1.
Strömbrytare eller dimmer på vägg
Du behöver en LED-driver med fasdim som sedan kopplas till väggdimmer.
2.
Plejd med fast strömbrytare & app
Fast installation för LED-driver med fasdim samt Plejd-puck (DIM-01 eller DIM-02).
3.
Plejd med trådlös strömbrytare & app
Koppla LED-lister till Plejds LED-driver till direkt 230V vägguttag.
4.
SKY - Trådlös knappsats - fjärrkontroll
Smidig lösning för alla typer av LED-strips. Styr ljuset med valfri trådlös SKY knappsats.
5.
ZigBee (ex. Philips Hue / IKEA trådfri)
ZigBee styrenhet kopplas in mellan LED-driver och LED-strips på lågvoltsidan.
6.
Rörelsesensor
Välj valfri ON/OFF driver och koppla in en trådlös sensor (styrenhet). Vi har även färdiga LED-lister med inbyggda sensorer.
7.
ON/OFF
Välj valfri ON/OFF LED-driver. Finns även plugin driver med DC-kontakter för snabbkoppling.
8.
DALI / DMX / Casambi / PWM / KNX / 1-10V
Vi har flera alternativ för professionell ljusstyrning. Dessa finner du här.
Rekommenderade produkter för din ljusstyrning
1. Strömbrytare eller dimmer på vägg (fasdimring)
Använd en LED-driver med fasdimring som du sedan kopplar till väggdimmer. Detta är en fast installation och bör utföras av elektriker.
2. Plejd fasdimring med fast strömbrytare & app
Använd en LED-driver med fasdimring som du sedan kopplar till Plejd dimmer. Detta är en fast installation och bör utföras av elektriker.
3. Plejd med trådlös strömbrytare/dimmer & app
Alternativ 1: Enkel installation med Plejd LED-driver som du kan koppla till app och trådlösa strömbrytare direkt. Tillåter dimring av enkelfärgade LED-strips och ljusfärgsstyrning av dynamisk vita LED-strips.
Alternativ 2: Vi har även en ON/OFF smart-plug som kan kopplas med valfri ON/OFF driver för strömbrytning av LED-lister.
4. SKY - Fjärrkontroll / Trådlös knappsats
5. ZigBee (ex. Philips Hue / IKEA trådfri)
Zigbee styrenhet kopplas in mellan ON/OFF driver och LED-list(er). Styr ljuset via valfritt ZigBee-baserat system.
6. Rörelsesensor
Välj valfri ON/OFF driver och koppla in en trådlös sensor (styrenhet). Vi har även färdiga LED-lister med inbyggda sensorer.
7. ON/OFF
Välj valfri ON/OFF driver. Finns även plugin driver med DC-kontakter för snabbkoppling.
Lista över de vanligaste typerna av ljusstyrning i privata hem
Typ av styrning | Hur ska det styras? | Vad behövs? | Beskrivning |
---|---|---|---|
Fasdimring | AV/PÅ eller dimring på vägg med knappsats/vridknapp. | Driver med fasdim. | Fasdimring anses vara standard och den vanligaste ljusstyrningen i privata hem. Bra lösning för enkelfärgade LED-strips med fast installation av elektriker. |
Plejd (fast installation) | Smart ljusstyrning på vägg och i telefon. | Driver med fasdim + Plejd-puck (DIM-01 eller DIM-02). | Plejd är det mest populära smarta ljusstyrningsalternativet för svenska hem. Kräver elektriker. Passar bra för on/off och dimring till enkelfärgade LED-strip. |
Plejd (utan fast installation) | Smart ljusstyrning i telefon och på vägg (om det önskas). | Plejd LED-driver (LED-75) + trådlös Plejd knappsats för vägg (om det önskas). | Plejd är det mest populära smarta ljusstyrningsalternativet för svenska hem. Vi säljer Plejds drivdon med kabel och stickpropp som passar klassiska vägguttag (230V). Fungerar bra med både enkelfärgade LED-strips och dynamisk vita LED-strips. |
SKY med valfri trådlös kontroll | Dimra och styr ljuset med fjärrkontroll, väggkontroll eller bordskontroll. | Driver med SKY + valfri fjärrkontroll. Du kan även använda vanlig ON/OFF driver + SKY styrenhet + valfri fjärrkontroll. | SKY är ett ljusstyrningssystem som är extremt enkelt att installera. Du kan själv para ihop antalet drivers och kontroller efter behov. Finns alternativ för enkelfärgade, dynamisk vit och RGB/RGBW LED-strips. Ett smart alternativ för dig som vill ha en enkel ljusstyrning med kontroll. |
ON/OFF | Belysningen behöver ingen dimmer utan det räcker med tända och släcka LED-lister. | Valfri ON/OFF driver. Finns även plugin driver med DC-kontakter för snabbkoppling. | Ett bra val för dig som inte behöver dimra eller styra ljusfärger. Om vägguttaget är kopplat till tändning så kan du koppla in denna driver med stickpropp och styra ljuset av/på. Alternativt koppla direkt till en smart-plug (ex. Plejd). |
ZigBee (ex. Ikea Trådfri & Philips Hue) | Du vill styra LED-list med ZigBee-teknik. | Valfri ON/OFF driver + ZigBee styrenhet. | Perfekt för dig som redan använder ZigBee ljusstyrning i ditt hem och vill ansluta med LED-lister och LED-strips. Fungerar bra både för enkelfärgade, dynamisk vita och RGB(W) LED-lister. |
Rörelsesensor (PIR) | Du vill att LED-lister / LED-strips ska tändas vid rörelse. | Valfri ON/OFF driver + Trådlös Sensor (styrenhet). | Enkelt sätt att skapa rörelsestyrd belysning i exempelvis garderob, lådor, skåp och andra utrymmen. Finns även färdiga LED-lister med inbyggda sensorer i. |
Hur vill du styra eller dimra dina LED-lister & LED-strips?
Det finns flera olika sätt att styra ljus på. När vi pratar om ljusstyrning menar vi hur du önskar att tända, släcka, dimra och styra ljusfärger på. Det är viktigt att veta hur du vill kontrollera ljuset eftersom det påverkar val av drivdon, eventuella styrenheter och knappsatser.
Ibland har man redan ett ljusstyrnings-system i hemmet som man vill fortsätta använda med LED-lister från oss. Det som de flesta använder och är standard i privata hem är fasdimring via knappsatser på väggar. Dock är det många som gått över till smarta ljussystem som Plejd, Philips Hue eller Ikea Trådfri. En del belysning vill man kunna dimra medan andra ljuskällor endast behöver ON/OFF. I garderoben kanske man önskar rörelsesensor och i baren kanske det räcker med en smidig fjärrkontroll.
Valet av styrning beror helt enkelt på vilka förutsättningar som finns samt vad som är optimalt för själva användandet. Du behöver alltid en driver men det är inte alltid du behöver en styrenhet. Vi strävar efter att kunna erbjuda ett bra alternativ för alla typer av befintliga styrsystem.
Välj rätt driver till dina LED-lister & LED-strips
Nu när du vet hur du vill styra dina LED-lister och vilka typer av komponenter som behövs ska vi titta lite noggrannare på drivers. Det är viktigt att den totala belastningen inte överskrider driverns effekt (W). På varje produktsida för driver hittar du både en watträknare så du kan räkna ut din totalwatt och jämföra den med driverns effekt i den tekniska specifikationen. Lika viktigt är det att du alltid väljer en LED-driver som har samma Volt som dina LED-lister är på, delvis 12V/24V.
Ett par viktiga punkter
- Om LED-strip är 24V måste LED-driver vara 24V
- Se till att total effekt av LED-strips inte överskrider driverns totalwatt. Det går alltid att dela upp belastningen på flera drivdon.
- Om du har styrenheter / dimmer så måste även dessa klara belastningen.
- Om du ska koppla till vägguttag, glöm inte att köpa till sladd och stickpropp (anslutningskabel).
1. LED-strip, 2. LED-list (LED-strip + aluprofil), 3. Eventuell styrenhet, 4. Driver
Exempel på flera LED-strips till samma driver: Låt oss säga att vi har tre stycken LED-lister som vardera består av 1.5m LED-strip 10W/m. Då räknar vi ut totalwatten genom att ta watt per meter multiplicerat med antal meter, i detta fall 10w*4.5m = 45 watt. Eftersom vi ska koppla dessa med vanlig ON/OFF plint driver så kan vi inte välja den som har 30W, utan måste gå upp ett snäpp till den som klarar 75W. Om LED-listernas totalwatt överskrider vad vår kraftigaste driver klarar så går det bra att använda fler drivers.
Exempel: LED-lister med SKY driver
1. LED-strip, 2. LED-list, 3. SKY Driver (inbyggd styrning), 4. Valfri SKY fjärrkontroll
Exempel: LED-lister med rörelsesensor
1. LED-strip, 2. LED-list, 3. Rörelsesensor styrenhet, 4. ON/OFF LED-driver, 5. Trådlös rörelsensor
Ordlista för ljusstyrning
- LED-strip / LED-tejp = Ljuskälla med dubbelhäftande tejp på baksidan som monteras i aluminiumprofil. Se vårt sortiment av LED-strip och aluminiumprofil.
- LED-list / ljuslist = Benämning för LED-strip som sitter monterad i aluminiumprofil (färdig armatur). Se vårt sortiment av LED-lister.
- LED-slang / LED-slinga = Slang av silikon där ljuskällan inuti ofta är en LED-strip.
- Volt = Elektrisk spänning. Alla våra LED-strips och LED-lister kommer med 12V eller 24V (lågspänning).
- Watt = Effekt för LED-strip mäts i Watt per meter (W/m). Drivers & styrenhet har en totalwatt att förhålla sig till.
- Enkelfärgade LED-strip = En vit ljusfärg (2700K, 3000K eller 4000K).
- Dynamisk vit / Tunable White LED-strip = Blanda vita ljusfärger efter behov
- RGB / RGBW LED-strip = LED-strips som kan återge kulöra färger, blanda fram specifika färger.
- Driver / Drivdon / Transformator / Trafo = Strömförsörjning av LED-strips (konverterar 230V till 12/24V).
- Styrenhet / Controller = Enhet som möjliggör kommunikation med driver för ljusstyrning med vald metod.
- Dimmer = En separat enhet som kopplas till driver för att möjliggöra dimring. Kan även vara inbyggd i driver.
- Fjärrkontroll / Väggkontroll / Bordskontroll = Knappsats för styrval som ON/OFF, dimring och val av ljusfärg.
- IP-klass = Den typ av skydd som ljuskällan eller drivdon har. Klassificering för tålighet mot damm, vatten & beröring.
Hur styr jag dynamisk vit, RGB & RGBW LED-lister?
I denna guide har vi gått igenom främst hur man styr och ska tänka när man planerar belysning för enkelfärgade (vitt ljus) LED-strips. När det kommer till dynamisk vit och RGB(W) ser alternativen lite annorlunda ut eftersom de har fler kanaler och därmed kablar.
Alternativ 1: SKY 4-kanals driver och passande trådlös knappsats/kontroll. Det finns alternativ för dynamisk vit och RGB(W).
Alternativ 2: Plejds LED-driver har ingång för två kanaler vilket möjliggör styrning av dynamisk vit (ej RGB). Då kan du styra både via app och trådlös Plejd knappsats.
Alternativ 3: Casambi 5-kanalers styrenhet tillåter dig att styra dynamisk vit eller RGB(W). Du kan sedan välja att styra via Casambi-appen och/eller Casambi trådlösa knappsatser. Med Casambi finns det utrymme för avancerad programmering av scener och animationer.
Hur långa och hur många LED-strips / LED-lister kan jag använda till samma driver?
Ni kan skapa hur långa LED-lister och linjära ljuslinjer som helst. En LED-strip kan endast levereras som max 5 meter och det är samma gräns som gäller för all seriekoppling, eftersom det blir spänningsfall. Däremot går det fint att parallellkoppla hur många LED-strips som helst till samma driver (så länge belastningen klarar det) eller flera drivers. På så sätt kan resultatet av belysningen bli exakt som ni tänkt er och LED-listerna hur långa som helst.
LED-lister över 5m med parallellkoppling
Exempel på parallellkoppling av LED-strips. Om första biten LED-strip är 5m och andra är 3m så kan du fästa dessa i aluminiumprofiler som monteras bredvid varandra (kant i kant) och på så sätt få en enhetlig ljuslinje på 8m. Förutsatt att drivern i detta fall klarar en belastning på 120W (8m*15W=120W).
Fortfarande osäker på din ljusstyrning?
Skriv din fråga nedan så återkommer vi till dig så fort vi kan.