Släpljus på väggen
Indirekt släpljus förhöjer känslan i din inredning
Släpande ljus för tak och vägg med LED-strips & LED-lister är en belysningsform för att uppnå en effektfull dekorationsbelysning. Denna typ av indirekt belysning höjer inredningskänslan och skapar rymd i rummet.
Ett väl genomtänkt släpljus byggs ofta in i själva innertaket eller väggen med en distans eller ett glapp där LED-strips placeras. Alternativet är att använda utanpåliggande aluminiumprofiler, dekorlister, taklister eller vägglister utformade specifikt för LED-belysning och släpljus.
Dekorativ och stämningshöjande belysning
Släpljus längs vägg
Ett dekorativt och stämningshöjande släpljus kan fördelaktigt användas i nästan alla typer av miljöer och rum.
Släpljus i innertak
Många väljer att skapa släpljus i taket, oftast längs rummets kanter men även för nedsänkta sektioner vilket ger en svävande ljuseffekt.
Sovrum & vardagsrum
Två av de vanligaste användningsområdena för släpljus är i sovrum och vardagsrum. Här handlar det om att skapa mysig stämningsbelysning.
Kök & badrum
Även i kök och badrum är det vanligt att installera LED-lister och LED-strips för att bygga in belysning för tak eller vägg.
Långt eller kort släpljus?
Det finns olika typer av släpljus och båda alternativen fyller sina egna syften och grundar sig främst i ens personliga åsikt.
Kort släpljus med litet avstånd från vägg (3-8cm) ger en mer markerad ljuslinje. Med en markant ljuslinje blir ljuset tydligare och gör att man höjer blicken mot taket mer.
Längre släpljus med större distans från vägg (8-15cm) ger ett mer släpande ljus med större ljusspridning längs med väggen. Detta skapar ett diskret ljus som väcker en känsla av ombonat och hemtrevligt utan att ta fokus från annan inredning eller belysning.
Kort släpljus med litet avstånd från vägg (3-8cm) ger en mer markerad ljuslinje. I detta fall LED-strip COB 4W/m 2700K.
Längre släpljus med större distans från vägg (8-15cm) ger ett mer släpande ljus med större ljusspridning. I detta fall LED-strip COB 15W/m 4000K.
Här ni ser två olika distanser och avstånd från ljuskälla till vägg och dess effekt på ljusets spridning.
Tankar gällande släpljus
Bygg din LED-list med aluminiumprofil och LED-strip. Detta förenklar montering, håller din list på plats och ger jämnt ljus istället för ojämnt och prickigt ljus. Det mest populära är att använda en låg U-formad aluminiumprofil med LED-strip COB 8W/m och ljusfärg 3000K.
Sammanfattning:
- Bestäm dig för vilket typ av släpljus du önskar dig.
- Placera LED-listen dold med distans ifrån den yta som ska belysas.
- Kort släpljus = Mindre distans (3-8cm) samt mindre ljusstyrka (4-8W/m).
- Längre släpljus = Längre distans (8-15cm) samt högre ljusstyrka (8-15W/m)
- Dimmer är ett bra alternativ för att finjustera ljusbilden
Rekommenderade produkter
Kontakta oss för planering av din belysning
Fyll i formuläret nedan för bästa service så att vi lättare kan assistera dig och hjälpa dig med ditt nästa belysningsprojekt.
Social Media
Senaste inläggen
Så installerar du fasadbelysning
Så bygger du in LED-lister i bokhyllan
Belysning till altan och trädgård
Vanliga frågor om släpljus för tak och vägg
Släpljus är ett samlingsord för en sorts ljussättning där effekten blir ett släpande ljus på en yta så som vägg eller tak. Ofta använder man LED-lister & LED-strips för att bygga in ljuskällan i tak eller vägg. LED-strip lyser sedan med smal vinkel ned för eller upp för ytan.
Effekten av släpande ljus på vägg och tak ger ofta en stämningsfull känsla vilket brukar benämnas som dekorativ belysning. Dynamiken och rymden i ett rum förändras samtidigt som inredning, stukatur eller arkitektoniska detaljer exponeras. Ibland kan det även ge en så kallad ”floating” eller svävande ljuseffekt.
Skillnaden på kort släpljus och långt släpljus är helt enkelt hur vinkeln och spridningen av ljuset sker. Om du har en bredare vinkel och starkare ljuskälla så sprider sig ljuset längre och får en mer diffuserad och uttonande ljuseffekt. Om du istället har en snävare vinkel och längre ljusstyrka så blir spridningen mindre och resultatet mer av en markerad ljuslinje.
Båda typer av ljussättning är viktigt att planera för eftersom det kräver att du väljer rätt LED-strip som har rätt distans och avstånd från exponeringsytan (exempelvis vägg).
För en markerad ljuslinje och kortare släpljus rekommenderar vi LED-strip COB på 4w/m eller 8w/m. Avståndet eller distansen rekommenderar vi 3-8cm.
För en längre och mjukare nedtoning av ljuset längs yta (längre släpljus) rekommenderar vi LED-strip COB på 8w/m eller 15w/m. Avståndet eller distansen rekommenderar vi 8cm-15cm.
Du bör använda dig av LED-strip COB som har hög diodtäthet vilket leder till att det är enklare att få ett jämnare ljus. Detta tillsammans med valfri profil i vårt sortiment kommer garanterat att ge ett jämnt och fint ljus.
Detta är extra viktigt när det kommer till släpljus eftersom ljuskällan sitter så pass nära anliggande yta att om lågkvalitativa produkter används kommer det troligtvis bli prickigt ljus på ytan som ni valt att belysa. Prickigt ljus är inte eftersträvansvärt eftersom det lätt kan bli plottrigt och en distraktion.
Du behöver inga speciella dekorlister för att bygga in eller skapa släpande ljus. Varje projekt är unikt så det finns inte en lösning för allt. Det viktigaste är att ljuskällan (LED-strip/LED-list) blir dold och att vinkeln och ljusspridning passar det typ av ljus som ni önskar.
Däremot finns det gott om färdiga lösningar som underlättar, exempelvis dekorlister, vägg- och taklister. Många av dessa finns också särskilt tillverkade för att husera LED-strips vilket underlättar i vissa fall.
De vanligaste användningsområdena för släpljus är:
- Tak och vägg
- Vardagsrum
- Kök
- Sovrum
- Badrum
- Takbjälkar
- Garageport
Ofta ser man släpljus i publika miljöer som hotell, spa och andra stämningsfulla platser. Intrycket blir ofta proffsigt, lugnande och lyxigt.