4 Tips för bra belysning
Vi går igenom planering av din belysning, vilken typ av ljusbild du vill skapa i hemmet och allmänna ljustips som kan vara bra att tänka på när man använder spotlights och LED-lister.
Riktad belysning i köket
Tillräcklig belysning i köket är viktigt för att ha bra arbetsyta och väl upplyst när man hackar, förbereder, och lagar mat. Det är framförallt över bänkytor, spisplattor och köksöar som du bör ha belysning av god kvalitet men det kan även vara effektfullt med belysning mot överskåpen för att öka trivselfaktorn i köket. Ett alltmer populärt sätt att belysa köket och dess arbetsytor är med spotlights på skena. På så sätt kan man vara mer flexibel i sin ljusplanering och dessutom lysa upp föremål och detaljer som man vill ge extra uppmärksamhet.
Det är också viktigt med belysning när du arbetar med andra uppgifter i köket än matlagning – till exempel vid bordet eller ett skrivbord. Du bör kunna se tillräckligt bra för att läsa, rita eller pyssla utan att behöva anstränga ögonen för mycket vilket istället kan leda till huvudvärk och svårigheter att fokusera.
Det viktigaste är att hitta sitt egna sätt att arbeta med ljus – oavsett vad man behöver för ljus för att göra det hemtrevligt och inbjudande i köket. Följ dina egna preferenser och se efter hur mycket naturligt ljus det finns i ditt kök och hur mycket tid du tillbringar där. Ljuset ska vara där du gör saker – inte där du sitter.
Dimra badrummet för trivsel
Ljussättning i badrummet kan ibland vara svårt eftersom man behöver ljuset både för funktion och allmänbelysning. Ett av dom vanligaste sätten att skapa allmänbelysning i badrummet är med infällda spotlights i taket i varmvitt ljus (3000K) som kompletteras med någon typ av klarare vitt ljus(4000K) i ögonhöjd. Infällda spotlights är ett utmärkt sätt att belysa badrummet eftersom dom sitter diskret i taket och har möjligheten att riktas där man behöver som mest ljus. Ljuset som man sätter i ögonhöjd, till exempel ovanför eller bakom spegeln, motverkar de skuggor som uppstår när man belyser ovanifrån och är något som kan vara extra önskvärt när man sminkar eller rakar sig.
På grund av dom exponerade ljuskällorna i taket och vid spegeln är badrummet också ett rum i hemmet som ofta är alltför ljust, särskilt tidigt på morgonen när man tänder upp. Då kan det vara mycket önskvärt att man vill ha ett mer diffust ljus och därför är det viktigt att kunna dimra ljuset i badrummet och skapa en behaglig och varm känsla. Genom att dessutom installera Plejd kan man styra ljuset via mobilen eller rösten och sätta smarta timers som dimrar ljuset beroende på tid, solljuset eller annan schemaläggning.
Läs mer om hur du planerar din placering av spotlights i taket här.
Belys hörn för mer rymd
När man först tänker belysning är det lätt att fastna vid ståtliga pendelarmaturer och snygga designlampor som ger ett allmänljus. Men oftast når inte allmänljuset från taklampan hela rummet och ljuset har en tendens att falla platt utan att skapa några särskilda kontraster eller upplysta detaljer. Därför är det viktigt att också tänka på dekorationsbelysningen och särskilt vikten av att belysa hörnen i rummet. Genom att belysa hörnen får man en mer behaglig och balanserad atmosfär som ökar trivseln. Fördelarna med ljuspunkter i hörnen är också att rummet eller miljön upplevs större och rymligare eftersom man utnyttjar en större yta och belyser annars mörkare utrymmen. Anledningen är att våra blickar och fokus dras omedvetet till ljuspunkter som gör att rummet upplevs större.
Det finns flera olika sätt att installera ljus i hörn, till exempel med spotlights på skena som man kan rikta ljuset utan att behöva placera en lampa i hörnet. Ett annat sätt att belysa hörn och skapa en behagligare känsla i rummet är med LED-lister i olika utförande och ljusstyrkor.
Läs mer om hur du använder dig av indirekt ljus i vår guide här.
Olika höjd på armaturerna
Som vi pratat om i en tidigare guide så är det viktigt med flera olika ljuskällor i rummet för att balansera allmänbelysning, dekorationsbelysning och punktbelysning(läs här). Diffust och riktat ljus används ofta tillsammans för att skapa ett allmänt ljus och kontraster mellan ljus och mörker, även kallat dynamiskt ljus. För att skapa det dynamiska ljuset är det också viktigt att ljuskällorna sitter i olika höjd eftersom man vill att ögat dras åt dom olika ljuspunkterna som ger ett varierande ljus. Det gör också att rummet känns mer levande och ökar trivselkänslan.
Exempel på balanserad belysning
• Spotlights på skena i taket för att punktbelysa särskilda föremål eller detaljer i rummet.
• Allmänbelysning i form av större armatur som sprider ett mjukt och diffust ljus.
• Golvlampa med riktbara möjligheter som ger bra arbetsbelysning vid läsning och liknande.
• Dekorationsbelysning med LED-lister längs vägg eller inbyggd i till exempel hyllor för att ge ett inbjudande intryck och effektfull belysning i rummet.
Det man bör utgå från gällande belysning är främst vad man behöver ljuset till och behoven för olika aktiviteter varierar från person till person. Tänk därför på att planera ljuset utifrån funktion först och välj sedan vad som passar bäst hos dig.
Skapa din LED-belysning i 3 steg.
1.
LED-strip
Börja med att välja rätt LED-strip till köksbelysningen.
2.
Aluminiumprofil
Välj en lämplig aluminiumprofil som din LED-strip ska monteras i för jämnt ljus.
3.
Driver
Koppla din köksbänkbelysning med dimbar fasdriver.
Kontakta oss för planering av din belysning
Fyll i formuläret nedan för bästa service så att vi lättare kan assistera dig och hjälpa dig med ditt nästa belysningsprojekt.