Vad är egentligen en bra belysningslösning? Fler börjar få upp ögonen för smarta ljuslösningar med LED-strips och LED-lister, vilket i sin tur är en förhållandevis ny teknik att ljussätta med. Okunskap kring tekniken tillsammans med ett enormt utbud av produkter med blandad kvalitet utgör ganska stora risker för mindre lyckade installationer.
Skillnaden mellan bra & dåliga LED-strips / LED-lister
Precis som med de flesta armaturer och ljuskällor så finns det bättre och sämre produkter. Vi på Ljuskoncept och Xcen tar stolthet i att noga välja ut högkvalitiva modeller av LED-strips för sortiment. De kostar lite mer än det billigaste segmentet men slutresultatet blir också något helt annat. Eftersom LED-strips är själva ljuskällan i en LED-list bör det anses som den allra viktigaste komponenten för denna typ av ljuslösning.
Jämförelse mellan prickigt ljus och jämnt ljus vid sockel i kök, eftersträva alltid efter jämnt ljus
LED-strips av sämre kvalitet kan ge ifrån sig felaktig ljustemperatur och ändra färg med tiden (Se bild: ”2700K varmvitt”)
En kund kontaktade oss angående sitt kök där han köpt LED-strip hos en konkurrent (bild 1). Det skulle föreställa 2700K men fått gröna nyanser med tiden. Vi levererade en högkvalitativ LED-strip 15W/m 3000K, som kommer lysa jämnt med rätt ljusfärg alltid (bild 2).
Attribut för lågkvalitiva LED-strips
- Hög grad av flimmer
- Fel ljusfärg (återger inte rätt färgtemperatur)
- Ger för lite ljus
- Låg färgåtergivning (RA-värde)
- Prickigt ljus / Lågt antal dioder per meter
- Går sönder lätt (glapp i kontakter, dioder slutar fungerar, måndagsexemplar)
- Dåliga ljusstyrningsmöjligheter (opålitliga kontroller m.m.)
- Varierande kvalitet (två längder från samma leverantör kan ge olika ljusfärg, styrka osv)
- Ineffektiv energiförbrukning
Hos oss hittar ni enbart högkvalitativa LED-strips
Som ni kan se på listan ovan så finns det en hel del attribut som ni ofta kan hitta hos lågpris-leverantörer som inte önskas vid ljussättning i sitt hem. Med det sagt har var typ av produkt sitt syfte, och det finns säkerligen applikationer där en billigare, lågkvalitativ LED-strip gör sig tillräckligt bra. Samtliga av våra LED-strips har ett högt antal dioder per meter vilket tillsammans med profil möjliggör jämnt och fint ljus. Alla våra LED-strips testas och kvalitetssäkras noga i vår fabrik i Värnamo innan de levereras ut till kund.
Köp LED-strip och LED-lister som passar just ditt projekt
Beroende på projekt eftersträvas olika typer av ljus. Ska man sätta LED-strips utomhus så är det exempelvis viktigt att välja en LED-strip som tål vatten. Likaså är det viktigt att välja rätt ljusstyrka för applikationen. Dekorationsbelysning och utomhusbelysning behöver ofta inte särskilt hög effekt (5W/m), medan funktionell belysning ofta behöver mellanhög effekt på LED-strips (8W/m-15W/m) och allmänbelysning kräver ännu högre ljusstyrka (15W/m-20W/m).
Att tänka på när du väljer dina LED-strips / LED-lister
- Välj högkvalitativa LED-strips för behagligt och jämnt ljus
- Välj IP20 för inomhus, IP62 eller IP67/IP68 om den behöver tåla väder/vatten
- Välj en ljusstyrka som passar syftet för belysningen (dekoration, funktion eller allmänbelysning)
- Välj en ljusfärg som passar in i miljön (2700K, 3000K & 4000K är mest populärt för hemmamiljö)
Vanliga misstag vid montering av LED-strips & LED-lister
Det finns ett par väldigt vanliga misstag som begås vid montering och installation av LED-strips. Dessa misstag är oftast avgörande för om en installation känns färdig och professionell eller om slutresultatet känns amatörmässigt. I 99% av alla installationer rekommenderar vi att montera LED-strips i aluminiumprofil. Allting blir enklare och snyggare i slutändan.
1. LED-strips monteras utan aluminiumprofil
LED-strip utan profil är svårmonterat och kan ge ett ofärdigt intryck. Den fäster dåligt, är inte skyddad och ger ofta ett prickigt ljus.
Effekter av att installera LED-strips utan profil
- LED-strips fäster dåligt på de flesta ytor vilket gör att den ofta lossnar och skapar ett ojämnt ljus. I en ren, friktionsfri aluminiumprofil fäster den perfekt och håller sig helt rak.
- Svår att montera. Vid montage med aluminiumprofil är det enkelt att skruva, limma eller fästa i clips.
- Aluminiumprofiler öppnar upp en helt ny värld av vilka installationer som är möjliga. Exempelvis för infällnad, vinklade, stora, små, breda, smala, nedpendlade, dikt an, mönster, linjer, färger m.m.
- Stor risk att gå i sönder. LED-strip i aluminiumprofil skyddar mot yttre påverkan, exempelvis stötar, skakningar, vind, vatten osv.
- LED-strips kan bli varma och påverka materialet de fäster på. Aluminiumprofiler leder bort värme och medför en säkrare installation.
- Prickigt, ojämnt ljus som inte känns professionellt. En aluminiumprofil med opal jämnar ut diodernas ljus.
- I vissa fall fungerar det bra utan aluminiumprofil, särskilt om ljuskällan är dold och det finns avstånd till vägg/tak/golv så att reflektionen av ljuset inte blir prickigt och ojämnt.
Prickigt ljus kan även reflekteras när LED-strip sitter för nära väggar
2. LED-strips där ljuskällan är direkt synlig
Ofta handlar det om att dölja ljuskällan så att vi inte tittar rakt in i ljuset, särskilt om inte aluprofil används. Montera fördelaktigt bakom kanter, överhäng, nischer under hyllor och trappsteg.
Att dölja ljuskällan bakom något är ofta en god idé
- Vi kan bli störda eller bländade av att titta in i direkta ljuskällor, särskilt om det är ett starkare ljus. Detta undviker vi genom att dölja ljuskällan bakom exempelvis en kant, karm, överhäng, sockel eller nisch. Det finns även otaliga typer av dekorationslister, täcklister och lösningar där det går att gömma LED-lister och kablage.
- Låt ljuset få huvudrollen. Ofta har vi belysning i form av snygga lampor som blir en del av ett rums inredningsdesign. LED-lister har ofta en annan typ av roll där vi vill ge funktionsljus (ex. trappbelysning, hyllbelysning, garderobsbelysning) eller arbetsbelysning (ex. köksbänk, kontor). Självklart finns det snygga sätt att bygga in LED-lister där själva LED-listen i sig blir en del av inredningdesignen (ex. ribbväggar, linjär belysning i tak m.m.).
- Syns ej när ljuset är släckt. Om LED-listen är gömd från början så blir det heller ingen detalj som sticker ut från övrig inredning när den inte är tänd.
3. Ogenomtänkt placering av LED-list
Var man placerar LED-listen gör oerhört mycket för slutresultatet. Detta är självklart även en fråga om tycke och smak vilket vi förstår. Vi försöker rekommendera och inspirera till ljussättning med LED-lister som passar majoritetens önskemål. Eftersom vi gör många projekt tillsammans med ljusdesigners och inredare försöker vi alltid ha örat mot marken och lyssna efter trender och nyheter.
Vikten av rätt ljusstyrka och placering av LED-list gör stor skillnad. Bild 1. Ljuset är väldigt starkt och fastnar direkt på porten. Bild 2. När LED-listen kommer ut lite från vägg så trycks ljuset ner bättre.
Tänk på detta vid placering av LED-lister
- Avstånd från närmsta yta (vägg, tak, golv). Anledningen till att detta är viktigt är att ljus tenderar att fastna på ytor om de sitter väldigt nära något, vilket ofta ger en oönskad effekt. Ta till exempel köksbänkbelysning där vi rekommenderar placering av LED-list i framkant av underskåp (eller ett par centimeter in). Placerar man LED-listen längst in mot väggen så fastnar mycket av ljuset direkt på väggen.
- Det finns möjligheter att vinkla ljuset. Med hjälp av vinklade aluminiumprofiler kan du uppnå rätt ljusbild för ditt projekt. Vi har ett stort urval av olika typer av profiler, försök använda er av den modell som lämpar sig bäst för just ditt projekt.
- Leta efter inspiration på nätet. Ofta finns det personer som gjort liknande projekt tidigare och då kan du bedöma om slutresultatet blir snyggt.
- Planera för kablar, drivdon och styrenhet. Dessa måste ta vägen någonstans och helst döljas. Det finns flera alternativ för täcklister, kabelrännor och kopplingsboxar att arbeta med.
På första bilden ser vi en bänkbelysning med ljus som fastnar direkt på väggen istället för bänkskivan. Det kan även uppfattas som rörigt när man blandar flera ljusfärger i samma rum (ex.5000K och 2700K). Bild 2 visar en bättre placering för LED-list.
I detta köket har man valt en lågkvalitativ LED-strip som ger prickigt, ojämnt ljus samt en väldigt kall ljusfärg som nästan uppfattas som blå. Dessutom sitter den väldigt nära vägg vilket gör att ljuset knappast kommer täcka bänkskivan.
Här ser ni istället ett kök som valt en väldigt ljusstark gul ljusfärg (1800K) vilket kan bli för varmt, speciellt i moderna kök. Vi rekommenderar 2700K, 3000K eller 4000K.